Skip to content

Ontstaan van de Kerstengelen

Dat de actie Geef Frans met een Kerstpakket de kans al jaren bestaat en elk jaar weer terugkomt is bij velen bekend. Maar hoe is het initiatief eigenlijk is ontstaan, lees je hier.

Riefkuukskes

“Bankier (Rob Netten), opticien (Wim Hoose) en modeman (John Cornelissen) gaan “Riefkuukskes” verkopen”, zo kopte de Wegwijs van 29 november 1995. Drie ondernemers en buren uit de Burchtstraat zouden tijdens het Candlelight-shoppen “Riefkuukskes” bakken en verkopen. Dit omdat dat de modeman die zo lekker vond en die nergens te krijgen waren in Wijchen e.o.

Velen, waaronder maître Gerrit Fluit en leden van de Cuisine Culinaire Nijmegen, hielpen het enthousiaste drietal op 16 december 1995. De opbrengst zou naar een Wijchens goed doel gaan. Dit zijn er in het verleden vele geweest zoals De Zonnebloem, Stichting Begeleiden thuis sterven, De Weegbree, maar sinds het begin in 1995 ieder jaar ook Frans Verheijen die kerstpakketten bezorgde bij Wijchenaren die zo’n kerstpakket goed konden gebruiken.

Ontwikkeling

Langzamerhand groeide de activiteiten rondom het Riefkuukskes bakken aardig uit: er kwamen sponsors, een actie onder de winkeliers, een loterij en er werden bijpassende drankjes verkocht. Vanzelfsprekend groeide ook  de schare vrienden en helpers ieder met hun eigen specialisme: bakkers, verkopers, sponsorwervers, barkeepers, opbouwers etc.

Na een uitstapje van de activiteiten, deze kwamen twee jaar onder beheer van de Weegbree vrienden, kwam de actie in 2005 met nieuw elan terug en werd omgedoopt tot de actie Geef Frans met een Kerstpakket de kans. Naast het bakken van Riefkuukskes werd het assortiment uitgebreid met winterse versnaperingen zoals erwtensoep, balkenbrij, braadworst en chocolademelk.

Diverse malen werd van locatie gewisseld: begonnen in de Burchtstraat voor de Amro Bank, ging het via de Kromme Elleboog naar leegstaande winkels in de Touwslagersbaan om te eindigen op de huidige vaste plaats op de Markt, schuin tegenover Café Anneke. Café Anneke waar een groot deel van de sponsoren en mede bakkers elkaar weleens treffen.

De belangrijkste en meest succesvolle wijziging was dat de Wijchense bevolking werd opgeroepen hun ontvangen kerstpakket fysiek te doneren aan onze actie. Gulle gevers vinden wij sindsdien bij de gevers (ondernemers/bedrijven) en bij de ontvangers meestal werknemers van bedrijven/instellingen) van kerstpakketten. Het aantal mensen dat zelf creatief aan de gang gaat: inkopen doet en een feestelijk kerstpakket samenstelt en bij ons brengt groeit met de jaren.

De kerstpakketten worden verzameld en indien nodig omgepakt of aangevuld. Tot 2011 gebeurde dit onder de bezielende leiding en verantwoording van Frans Verheijen en sinds 2011 door Bert Oosterveer, beiden oud pastor van Wijchen. Hierbij spelen diverse instanties een rol, waaronder Zorgboerderij De Hagert die met een groep bewoners, als groepstherapie, zorgt voor het ompakken van de pakketten. Vraag en Aanbod neemt de fysieke verspreiding voor haar rekening. De adressen van mensen die een dergelijk pakket in de kersttijd als een echte liefdevolle opsteker in ontvangst nemen, verzamelt Bert via zijn bekende wegen. Afkomst en religie vormen hierbij geen criterium. Het is en blijft een actie ten bate van die Wijchenaren die een kerstpakket goed kunnen gebruiken.

Kerstengelen

De organisatie, door de Wegwijs enkele jaren geleden “gedoopt” tot “Kerstengelen” bestaat uit (mede-) oprichter Rob Netten, Sjaak Jansen, Jacques van Os en Piet Hendriks. Zij worden gesteund door vele vrienden, die allemaal hun steen bijdragen. Gezamenlijk, doch ieder met zijn eigen taakgebied, stellen zij ieder jaar weer alle vrienden in staat om hun bijdrage te leveren aan deze in Wijchen niet meer weg te denken actie. Per 22 maart 2012 is de actie ondergebracht in de daarvoor opgerichte stichting: “Stichting Vrienden van het Wijchense Kerstpakket”, dit ter waarborging van de continuïteit. Dit alles ieder jaar goed voor zo’n 150 tot 190 goed gevulde en met liefde geschonken pakketten.

25-jarig jubileum

In 2019 was de 25e editie van de actie! Het jubileum is gevierd met op zaterdagavond 21 december “Wijchen zingt kerst” op de Markt en op zondag 22 december met een jubileum sponsorbrunch en een kerstoptreden van Wendy van Cuijk met haar band in de kiosk op de markt. Het was een feestelijke jubileumeditie.

Na de jubileumeditie heeft voorzitter en Aartsengel van het eerste uur Rob Netten aangegeven, dat hij een stapje terug doet in de organisatie van de actie. De Kerstengelen zijn Rob veel dank verschuldigd en zijn blij dat hij als adviseur en bestuurslid betrokken blijft. Wij danken ook Jacques van Os en Bert Oosterveer voor hun jarenlange betrokkenheid bij de actie, nu zij hebben aangegeven hun vleugels wat minder ten behoeve van de actie uitslaan.

2020 en verder…

In een jaar dat vol staat coronamaatregelen, is het niet mogelijk om het jubileumjaar een feestelijk vervolg te geven. Echter is een actie zeker nodig, misschien wel meer dan ooit, omdat er genoeg plaatsgenoten zijn die een extra met de feestdagen heel goed kunnen gebruiken. Ook dit jaar zijn de Kerstengelen er dus, al is het in aangepaste vorm. Hier lees je er alles over.